Šri Lanka – Polonnaruwa, mesto iz snova

Kada turisti putuju na Šri Lanku, usled ograničenog vremena, često se nađu pred dilemom Anuradhapura ili Polonnaruwa. Kod većine posetioca preovlada poseta Polonnaruwi. Razlozi su krajnje praktični; Ruševine Polonnaruwe su u boljem stanju, arheološki ostaci Polonnaruwe su koncentrisaniji i generalno Polonnaruwa je bliža ostalim turističkim atrakcijama. Mi vam toplo preporučujemo da izdvojite vreme i posetite i jednu i drugu lokaciju.

Istorija Polonnaruwe

Polonnaruwa je postao glavni grad Šri Lanke pre nekih 800 godina. U stvari tamilski vladari iz južne Indije iz dinastije Čola su pokorili Šri Lanku i rešili da premeste glavni grad iz Anuradhapure, koju su uzgred porušili. Oni nisu pokorili čitavu Šri Lanku, na jugu Šri Lanke su i dalje postajali ostaci Sinhaleskog kraljevstva. Iz čisto strategijskih razloga glavni grad je premešten u Polonnaruwu. Mesto na kome je izgrađen grad se daleko lakše brani od Anuradhapure koja se nalazi u ravnici. Ali to nije pomoglo Čolama da dugo zadrže Šri Lanku; Vijayabahu I je 1070. godine uspeo da porazi tamilske vladare i uvede sinhalesku upravu u određenim delovima Šri Lanke. Čole se administrativno nisu dugo zadržale u Polonnaruwi ali je zato njihov kulturni uticaj ostao jak. Kralj Vijayabahu I jeste oslobodilac i njega još nazivaju “Heroj Polonnaruwe” ali je za vreme kralja Parakramabahu I (1123–1186) kraljevstvo Polonnaruwa doživelo svoje zlatno doba.

Kopaonik apartman izdavanje
Statua velikog budističkog vlada i reformatora, Parakramabahu
Statua velikog budističkog vlada i reformatora, Parakramabahu

Parakramabahu je napravio veliko veštačko jezero za navodnjavanje i ujedino je tri sinhaleska kraljevstva (Rajarata, Dakkhinadesa, Ruhuna) pod jednim kraljem. O veličini ovog jezera govori njegovo ime “Parakrama Samudra” što u bukvalnom prevodu znači “Parakramabahino more“. Pored toga izvršio je i izvesne reforme u Budizmu sa čime je pomirio različite škole učenja a ujedno je i iskoristio Budizam kao silu koja je ujedinila Šri Lanku. Kraljevstvo Polonnaruwa je opstajalo sve do 1293. kada je posle velikog broja invazija i epidemije malarije konačno napušten. To je bio period seobe sinhaleskog i tamilskog naroda koji i danas definiše etničku strukturu Šri Lanke. Sinhalezi su se iz severnih, centralnih krajeva selili ka jugo-zapadu dok su se Tamili učvrstili na severu Šri Lanke.

Jezero Parakramabahu - Jezero koje nosi ime "more"
Jezero Parakramabahu – Jezero koje nosi ime “more”

Polonnaruwa danas

Arheološko nalazište Polonnaruwa 1982 ušlo na UNESCO listu Svetske kulturne baštine. Danas je to jedno od najbolje očuvanih turističkih atrakcija Šri Lanke koja svedoči o prošlosti i slavnim vremenima Šri Lanke. U blizini arheološkog nalazišta je i novi grad Polonnaruwa koga lokalci jednostavno i zovu “Novi grad“. On je jedan od lepših gradova, pun je zelenila i u potpunosti je posvećen turistima. Glavna turistička atrakacija je svakako drevni grad Polonnaruwa ali obratite pašnju i na lokalne skupine majmuna. To je endemična vrsta koja od davnina živi na ovim prostorima.

Polonnaruwa naše putovanje

Jezero Minneriya - Divlji slon na obali jezera
Jezero Minneriya – Divlji slon na obali jezera

Mi smo svakako odlučili da posetimo i Polonnaruwu ali smo za bazu izabrali gradić Habaranu. U Anuradhapuri smo proveli dva prelepa dana i ka Polonnaruwi smo krenuli rano ujutu. Nismo svraćali u Habaranu već smo direktno išli u Polonnaruwu. Na putu ka Polonnaruwi smo videli prvog slona u divljini a svratili smo i u neverovatnu radnju u kojoj se prave (klešu) i prodaju predmeti od drveta. Zanimljivo je da u ovoj radnji rade shipping u sve delove sveta i da je predmete moguće platiti bilo kojom karticom (VISA, Master, American express, …).

Figure od drveta - Od igle do slona :)
Figure od drveta – Od igle do slona 🙂

Jedini problem je cena ovih figurica, ogromna figura slona je koštala 70 000 dolara i prodata je izvesnom kinezu. Naravno da ima i jeftinijih i manjih figurica.