Šri Lanka – Anuradhapura – Samadhi Budina statua

Samadhi statua Bude koja se nalazi u drevnom gradu Anuradhapuri istočno od Abhayagiri stupe. Ova statua je mesto obožavanja lokalnog stanovništvo a i veliki proj turista posećuje Anuradhapuru pa samim time i Samadhi Budinu statuu. Samadhi statua Bude je jedna od lepših statua sinhaleske kulture. Napravljena je od dolomita u 3 ili 4-tom veku i visoka je preko 2 metra. Statua je otkrivena 1886. u sklopu istraživanja u Abhayagiri manastirskom kompleksu. U trenutku kada je bila pronađena statua je bila u vodoravnom položaju sa glavom okrenutom prema zemlji sa oštećenim nosem. Ubrzo zatim Budina statua je bila rekonstruisana, nos je napravljen novi, što je po mom mišljenju poružnelo statuu.

Ako pogledate dobro oči na statui imaju udubljena na mestu zenica što indicira da su se tu nalazili drago kamenje ili kristali. Zanimljivo je da je statua poslednji put opljačkana i oštećena ne tako davno 1914, godine ali nama nije poznato da li se ovo drago kamenje tada nalazili u Budinim očima.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Naš turistički vodič nam je objasnio da ako gledate sa desne strane Budinu statuu oni odiše simpatijom i ljubavlju, a ako je gledate sa leve strane na Budinom licu se vidi obrisi sreće dok ako gledate sa prednje strane, statua odaje prirodan osećaj. Da li smo i mi to primetili, mislim da ne, ali to nije ni toliko važno jer nas ova priča iz Budizma uči kako da upravljamo i tolerišemo svoja osećanja. Iskreno mislim da bilo koji zapadnjak sa tako malo vremena na proputovanju Šri Lankom može da primeti ovo. Možda možete vi na vašem putovanju…

Danas je statua pokrivena i ograđena betonskim stubovima što je po mom mišljenju još više poružnelo ovu statuu 🙁

Samadhi statua prikazuje Budu u poziciji “Dhyana Mudra”, ova pozicija se povezije sa Sidartinim prvim prosvetljenjem koje je takođe poznato kao Nirvana. Buda sedi prekrštenih nogu (ono što mi nazivamo turskim sedom), leva noga ispod desne sa dlanovima okrenutim na gore i postavljenim u krilo. Ova pozicija je univerzalno poznata u budističkom svetu i zbog toga je Samadhi Budina statua tipičan predstavnik budističkih skulptura.


Creative Commons – image, by R Barraez D´Lucca / flickr.com