Šri Lanka – Anuradhapura – Thuparamaya stupa

Thuparamaya stupa je najstarija dagoba na Šri Lanki a samim time i u Anuradhapuri. Ako ste turista na Šri Lanki i rešili ste da posetite Anuradhapuru ovu stupu sigurno nećete propustit. Thuparamaya stupa je jedna od glavnih turističkih atrakcija na Šri Lanki.

Nakon uvođenja Budizma kao religije ova stupa je prva sagrađena. Napravljena je za vreme kralja Devamnampiyatissa koji je vladao od 250 do 210 pre nove ere. Oko stupe je nikao čitav manastirski kompleks a oko same stupe i danas stoje stubovi koji su ostaci građevine koja se naziva vatadage. Vatadage je građevina u kojoj se nalazila stupa. Pronađeno je 176 stubova od koji 31 stub i danas stoji uspravno. Stubovi su bili postavljeni koncetrično oko stupe i visina im se snižavala idući ka spoljašnjim krugovima. Vatadage u trenutku kada je bio u punoj funkciji je imao krov koji je bio u obliku kupole i koji je pokivao stupu.

Pronađite najpovoljniji smeštaj

U slučaju da imate problem da zamislite kako vatadage izgleda pogledajte ovaj model.

Vatadage model - Maketa iz muzeja u Anuradhapuri
Vatadage model – Maketa iz muzeja u Anuradhapuri | Creative Commons – image by Lankapic / commons.wikimedia.org

Zanimljivo za ovo stupu je verovanje da se u njoj nalazi Budina relikvija tj. ključna kost Bude.

Thuparamaya stupa je u svoje zlatno doba i sama bila zlatna. Bila je prekrivena zlatom i srebrom a i vatadage je imao zlatna vrata. To bogatstvo je samo izazivalo pa je u jednom trenutku i bilo opljačkano od tamilskih snaga iz južne Indije. Šri Lančani su vrlo uporni ljudi tako da su u 10-tom veku nove opet pozlatili Thuparamaya supu. No i Tamili su takođe uporni i vrlo brzo su kompletno opčljačkali ovu oblast.

Stupa je dobila današnji oblik 1862. kada je obnovljena i sa tom restauracijom je izgubila obrise drevnih stupa na Šri Lanki. Zanimljivo je da se u njenoj blizini nalzi i rezervoar (bazen) Basawakkulama. To je najstariji rezervoar napravljen na Šri Lanki i ujedno najstarija građevina (mada danas više liči na prirodno jezero) u Anuradhapuri.

Ispred stupe se obično nalaze prodavci osveženja. Ledeni napitak od limete, pomarandže i još nekog voća vam toplo preporučujemo (ne brinite voda u ovom delu Šri Lanke je čista).