Parga najlepše plaže

Parga je prelepi gradić na zapadnoj obali Grčke, na Jonskom moru. Parga se nalazi u blizini poznatih letovališta, jonskih ostrva (Krf, Lefkada, Kefalonija, Zakintos), ali i pored toga je uspela da se prikaže turistima kao destinacija koju vredi posetiti. Parga je idilični gradić koji podseća na amfeteatar sa morem i ostrvcetom Panagija kao pozornicom. Ali ono sa čime se Parga posebno ističe je lepe plaže u njenoj okolini. Najpoznatija (možda i najlepša) plaža Parge je plaža Valtos. I nema turiste koji razmišlja o letovanju u Pargi da nije čuo za nju. Ali to nije jedina lepa plaža u Pargi za koju bi trebalo da znate. U prečniku od 50-tak kilometara oko Parge postoji pregršt lepih plaža koji bi trebalo da posetite. Stoga smo i rešili da vam prikažemo listu najlepših plaža Parge sa njihovim glavnim karakteristikama, video zapisima i udaljenosti od epicentra vašeg letovanja, Parge.

Parga najlepše plaže

Ova lista najlepših plaža nije stavljena u neki redosled po tome koja je najlepša ili najbolja plaža u Pargi. Već smo jednostavno krenuli od severa Parge (uzimajući neku pristojnu udaljenost) i nastavili ka jugu obilazeći plaže. Koja je najlepša plaža Parge je vrlo diskutabilno i verovatno je odgovor različit kod većine ljudi. Ono što je najbitnije je da nađete plaže koje vam najviše odgovaraju i uživate u letovanju!

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Najlepše plaže severno od Parge

Plaža Sarakiniko

Plaža Sarakiniki je udaljena od Parge nekih 15-tak kilometara i do nje je moguće doći kako kolima tako i taksi brodićem iz Parge. Dolazak kolima u najmanju ruku zna da bude zanimljiv, jer je put koji vodi od sela Antousa (Anthoussa) krivudav i vrlo uzak. Ovo je jedna od najlepših plaža u i oko Parge na kojoj skoro nikad nije gužva. Plaža je pretežno peščana ali ima i sitnog šljunka a voda je kristalno čista. Plaža je uređena sa suncobranima i ležaljkama ali ima i delova gde slobodno možete postaviti svoj peškir.

Plaža Agios Sostis

Agios Sostis je mala plaža koja se nalzi na putu ka plaži Sarakiniki, pa zašto ne biste svratili? Plaža je izolovana i nije uređena, na njoj nema suncobrana i ležaljki, ali zato nije neobično da sretnete po nekog nudistu. U blizini ove plaže se nalzi i mala crkva. Ovo je plaža sa peskom ali nije za porodice sa decom već za ljude koji su malo slobodnijeg duha 🙂

Plaža Valtos

Plaža Valtos je sinonim za plažu u Pargi i svakako je jedna od najlepših plaža. Ovo je dugačka peščana plaža i nema potrebe puno govoriti o njoj. Svi koji idu u Pargu se kupaju na ovoj plaži. Nalazi se na nekoh 15-tak minuta hoda od Parge odmah iza venecijskog zamka. Sve što vam treba postoji na ovoj plaži, tu su: ležaljke, suncobrani, osveženje, vodeni sportovi… Možda nije najlepša plaža u Pargi ali je svakako najposećenija.

Plaža Krioneri i Piso Krioneri

Ovo je praktično “gradska” plaža. Nalazi se na par minuta hoda od centra Parge. Ako se potrudite još malo i pređete brdo pod imenom Sveti Atanasios koje je poznato po crkvi na vrhu brda, nailazite na šljunkovitu plažu u zalivu (Piso Krioneri). Plaža je organizovana i oko nje postoje restorani i mini marketi. Ovo je zanimljiva i lepa plaža koju vredi posetiti.

To je to od lepih plaža na severu Parge. Sada idemo na jug gde se nalzi sijaset plaža i uvala koje čekaju na vas.

Plaža Lichnos

Južno od Parge na svega 4km nalazi se tuističko mestašce Lichnos sa istoimenom plažim. Plaža je od krupnijeg peska ili sitnijeg šljunka, nalazi se u zalivu. Plaža je najevećim delom uređena sa suncobranima i ležaljkama dok na desnom delu plaže ima dovoljno mesta za sopstvenu postavku. Tokom sezone iz Parge postoji redovan prevoz (taksi i taksi brodić) do ove plaže. U poređenju sa Valtos plažom ovde vlada mir i tišina.

Plaža Ai Giannakis

Ovo je mala ali lepa plaža udaljena 9km od Parge. Plaža nije uređena ali se na samom ulasku u na plaži nalazi kafanica ili kantina. Plaža je šljunkovita (sitan šljunak) a stene sa desne i leve strane su idelane ako vas zanima da gnjurite.

Plaža Ammoudia

Amoudia je malo selo sa istoimenom plažom na 20km od Parge. Plaža se nalazi u zalivu u koji se uliva mitska reka Aheron i baš zbog te reke voda zna da bude malo hladnija. Mirna je i naročito je popularna kod kampera.

Plaža Kerentza (ormos odyssea)

Po strukturi je slična plaži Ammoudia čak ima i reku, doduše mnogo manju. Na njoj je skoro netaknuta priroda. Udaljena je od Parge 30-tak kilometara i nije uređena a najbliži market/seoce je udaljen više od jednog kilometra. Pesak i peščane dine obrasle u rastinje dominiraju ovom plažom. Ako imate malo avanturističkog duha ovo je prava plaža za vas. Plaža Kerentza je jedna od najlepših plaža u okolini Parge.

Plaža Skala

Na putu ka verovatno najlepšoj plaži u okolini Parge, plaži Alonaki, nalazi se ne tako popularna plaža Skala. Ali ako se već nalazite u ovoj oblasti vredi da je posetite. Plažu najčeće posećuju ljudi sa brodićima ali je moguće prići joj i kolima, čak postoji i parking.

Plaža Alonaki Fanariou

Možda nije najlepša plaža ali je moja omiljena. Plaža Alonaki je mala plaža i nalazi se u zalivu, teško je pristupačna ali definitivno vredi da je posetite. Od Parge je udaljena 30-tak kilometara. Plaža je mešavina pesak i šljunak sa fantastično čistom vodom zeleno plave boje. U blizini se nalazi malo kameno ostrvce. Plaža nije uređena ali tokom sezone na njoj radi kantina gde možete kupiti osveženje i nešto za pojesti.

Plaže još južnije

Ako krenete još na jug ima dosta zanimljivih i lepih plaža. Pa ako vas zanima proverite sledeće plaže: Loutsa (30 km), Vrahos (30 km), Artolithia (37 km), Monolithi (50 km – vrlo zanimljiva plaža)


Creative Commons – image, by Parga Lichnos Beach hotel / commons.wikimedia.org