Šri Lanka – Kolombo Pettah

Istočno od Fort ublasti u Kolombu, nalazi se Pettah oblast kojom dominira velika pijaca prepuna ljudi. Ako dolazite vozom u Kolombo, Pettah se nalazi severno od železničke stanice.
Ime Pettah potiče od Tamilske reči Pettai koja označava predgrađe oko Forta. Ova oblast puno podseća neke gradove sa srednjeg istoka koji su prepuni ljudi i gde se svi bave trgovinom. U predgrađu Pettah se najbolje vidi i oslikava multi kulturalnost u Kolombu. Pettah je vekovima bio naseljen Muslimanskim življem, jer su se još Arapi naselili u ovoj oblasti pre oko 1000 godina. Danas ovde postoji velika Tamilska populacija i najmanje ima Sinhaleza ali svi pokušavaju da zarade prodavajući raznorazne đakonije. Muslimani, tj. muslimanska deca su sva obučena u belo, nešto kao školske uniforme. Zanimljivo je da je tamilska populacija u ovoj oblasti budističke veroispovesti i da sve veći broj Tamila prelazi u islam (bar tako kažu lokalni Sinhalezi).

Ako vas zanimaju verske građevine i vera u generlanom smislu, ovo putovanje ne bi smelo da prođe bez posete bar nekim od velikog broja verskih objekata. Kathiresan kovil ili Puthiya (novi) Kathiresan kovil je Hunduistički hram posvećen bogu rata Skanda ili Murugan. Kao većina hinduističkih svetinja ovo je vertikalna građevina sa sa velikim brojem figura iz Hindu mitologije. Hram je otvoren od 5:30 do 10:30 i od 17:30 do 20:00. Jami-Ul-Alfar džamija koja je sagrađena 1909. godine od strane muslimanske zajednice u Kolombu. Ovo je jedna od najstarijih džamija u Kolombu. Wolvendaal crkva je protestantska crkva na Šri Lanki. Ovo je jedna od najvažnijih zgrada i iz holandskog kolonijalnog perioda. Crkva je napravljena sredinom 18. veka.

Kopaonik apartman izdavanje

Radnje u oblasti Pettah su organizovane i grupisane po ulicama. Neke ulice su specijalzovane za prodaju torbi, druge za oboće treće pak za prodaju elektronske opreme. Kada putujete na Šri Lanku i ako želite da pazarite nešto za male pare a da pritom upoznate lokalne običaje poseta Pettah oblasti se gotovo podrazumeva. Kupovina nakita ili ajurvedskih proizvoda je nešto što vam preporučujemo. Sigurno je da ćete kao turisti platiti veću cenu ali je takođe sigurno da ćete ovde proći jeftinije nego u mnogim drugim delovima Šri Lanke.

Šetkanje samom pijacom i obilazak može da bude spor i ponekad bolan proces. Gužva je velika. Na pijaci se prodaje sve i svašta od voća i povrća, sveže i sušene ribe i drugih proizvoda za koje uopšte nisam siguran da li su za jelo… Obratite pažnju kada pored vas prolaze nosači na pijaci. Oni nose velike teret (obično na glavi ili ga vuku na improvozovanim kolicima) i ako vi ne pazite oni sigurno neće da paze da li će da vas udare sa svojim tovarom.

Ne propustite – Stara gradska skupština

Gradska skupština je građevina iz holandskog perioda upravljanja Kolombom. Nalazi se na kraju glavne ulice u Pettah oblasti. U gradskoj skupštini se nalzi i mali muzej u kome se nalaze stvari bez ikakvog reada i teme kojoj bi muzej mogao biti posvećen. Zvezda muzeja je soba sa voštanim figurama koja najverovatnije predstavlja saziv skupštine iz 1906. Na zidu ove sobe nalazi se slika sa 15 osoba na njoj tako da je ova postavka verovatno proizašla iz ove slike. Pored ove sobe u muzeju se nalaze i znakovi sa ulica, jednostavno su ih pomerili unutar zidova ove zgrade. U njemu se nalazi i orginalna, najverovatnije orginalana, ploča koja svedoči o otvaranju Galle face Green. Stari CMC kombi, stari delovi železničke opreme i ostale random stvari nabacane bez neke razumljivog reda.


Creative Commons – image, by Jérôme Decq / flickr.com