Šri Lanka – Galle Face Green

Galle Face je gradski park koji se pruža 500 metara uz obalu Indijskog okena u blizini finansijskog centra u Kolombu. Veličina ovog parka je oko 5 hektara.
Park je napravljen davne 1859. godine, naravio ga je britnaski guverner u Kolombu, Sir Henry George Ward. Park je inicajalno bio mnogo veći i imao je drugačiju namenu. U početku se koristio za konjske trke, na njemu je bio i golf teren, na njemu su se takođe igrali i kriket, ragbi, tenis i ostali sportovi karakteristični u britansko kolonijlano doba. Zanimljivo je da je kriket i danas ostao broj 1 sport u Šri Lanki, shodno tome Šri Lanka je čest osvajač svetskih prvenstava u ovom sportu.

Poreklo imena Galle Face

Galle Face je inicijalno napravljen, ali ne kao park, od strane Holanđana. Holanđanima je bio potreban ovaj prostor da bi omogućili svojim topovima da gađaju portuglasku tvrđavu, na prostoru današnje Fort oblasti. Jedna verzija za poreklo imena je kombinacija holndskih reči i situacije na terenu. Naime, Holanđani su u to doba posedovali utvrđenje na Šri Lanki, Galle, koja se i danas nalazi južno od Kolomba. Reč “faas” na holndskom znači “ispred”. Bukvalni prevod bi glasio ispred uvrđenja koje se nalazi ispred Gallea. Druga verzija potiče od Sinhaleske reči Gal, koja označava kameniti teren. Kako su Holanđani poravnali taj teren i plus su imali sličnu reč, doduše sa suprotnim značenjem, najverovatnije da na poreklo imena utiču obe reči.

Pronađite najpovoljniji smeštaj

Galle Face green danas

Šetnja pred zalazak Sunca po promenadi je nešto što ne bi trebalo da se propusti na proputovanju po Šri Lanki. Šri Lanka a samim time i Kolmbo su blizu ekvatora to znači da Sunce zalazi i izlazi uvek u približno isto vreme. Tako da vam predlažemo da izađete da se prošetate po Galle Face promenadi oko pola sedam i da uživate u zalsku Sunca, pod uslovom da nema oblaka 🙂 Na kraju parka se nalazi fantastični Gale Face Hotel, prelepi hotel koji je zadržao dobar deo atmosfere i kolonijalnog šarma. Mi smo odseli jednu noć u ovom hotelu i toplo ga preporučujemo svima koji planiraju putovanje na Šri Lanku. Hotel je osnovan davne 1864. godine i tokom vekova u njemu su odsedali mnogi poznati ljudi iz svog doba. Najbolji deo ovog hotela je vernada koja izlazi i gleda na okean. Pinta ili dve domaćeg piva (i oni imaju domaće pivo koj se zove Lav), hladan povetarac sa mora, neverovatan pogled na oken, usluga na kolonijalnom nivou… Sumnjam da postoji bolji način da se završi dan u obilasku Kolomba.


Creative Commons – image, by Jérôme Decq / flickr.com