Šri Lanka putopis: hrana i kupovina na Šri Lanki

Putovanje na Šri Lanku započinje dobrom pripremom. Pre nego pređemo na konkretnije stvari u našem putopisu evo šta treba da znate o hrani i piću kao i kupovini na Šri Lanki.

Too Hot u svakom pogledu

Iako deli sličnosti sa indijskom kuhinjom, ostrvska se ipak razlikuje. U unutrašnjosti se gaji obilje povrća, voća i začina, dok su trgovački brodovi od davnina donosili mnoge namirnice iz različitih delova sveta. Sve to je uticalo da danas vlada obilje ukusa na ovom smaragdnom ostrvu. Ono što je tipično u njihovoj kuhinji, kao i u celoj Aziji, je svakako pirinač. To je nesumnjivo glavno jelo.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Pored pirinča od mesa najviše je zastupljena riba i piletina kao i teletina (ne i kod hindusa). Glavni začin je kari, ali ne kari kakav mi poznajemo. Ovde se kari kombinuje sa mnogim drugim začinima poput korijandera, kumina, cimeta, kima, bibera, senfa, karanfilića, kokosovog mleka, tako da se dobije pravo bogatstvo ukusa. U svim hotelima služi se tradicionalna hrana, ali i zapadnoevropska, tako da će svako uživati u obilju ukusa. Inače na Šri Lanki je uobičajeno da se jede rukama ali za turiste kojima se takav način konzumiranja hrane ne sviđa tu je i pribor, osim ako ne odete na mesta gde idu samo lokalci. Tu nema viluški i noževa i jedino na šta možete da se oslonitu su vaši prsti.

Ovo žuto je papaja
Voće na pijaci – Ovo žuto je papaja

Pića su najbolja od ceđenog voća, naročito od papaje, ananasa i limete, koji su dostupni tokom cele godine. Takođe su nezaobilazni watermelon i wood-apple đus. Ono što će uvek osvežiti je King Coconut, uvek svež jer se pije iz ovog oraha. Od toplih napitaka pije se kafa, ali je čaj daleko zastupljeniji. Ako se uputite u više predele Šri Lanke videćete beskrajne plantaže čaja. Poklonici Budizma ne piju alkohol, ali je dostupan za turiste. Pivo služe u velikim bocama od 660ml. Najpoznatije pivo na Šri Lanki je Lion. Ovde obavezno treba probati arak, alkoholno piće koje prirodno nastaje u palminom cvetu. Po jačini podseća na naše voćne rakije ali se može osetiti ukus kokosa.

Nacionalno piće Šri Lanke - neka vrsta voćne rakije od kokosa
Arrack – Nacionalno piće Šri Lanke – neka vrsta voćne rakije od kokosa

Vrlo jeftina i kvalitetna garderoba

Ono što naši i mnogi drugi turisti  zasigurno ne zaobilaze jeste kupovina u robnim kućama u Kolombu. Ovde možete pazariti brendiranu garderobu po jako niskim cenama. Pored garderobe, naravno ima i akcesoara, takođe brendiranog. Zanimljive su i radnje sa domaćim proizvodima, tzv. batik. Neke od robnih kuća koje treba posetiti su House of fashion (ovde je garderoba jeftina čak i za lokalce jer npr. pamučni šorts košta 2$, košulja Tommy Hilfiger oko 6$), Odel, Crescat Boulevard, Barefoot. Šri Lanka je i zemlja poznata po eksploataciji dragog i poludragog kamenja, tako da se mogu kupiti najkvalitetniji rubini, safiri, topaz, ametist i mnogi drugi. Za svaki kupljen bilo samo kamen ili već ugrađen u nakit, dobićete sertifikat kao garanciju kvaliteta. Skoro svako ko poseti ovu zemlju, kući će kao suvenir doneti masku, koje se inače i danas koriste u mnogim tradicionalnim plesovima i čaj koji je najbolji na svetu. Čaj je izuzetnog kvaliteta i retko gde u svetu je bolji od šrilankanskog, tako da ćete ga sigurno doneti kući i uživati u njemu još dugo vremena, prisećajući se kako ste se lepo proveli.