Šri Lanka – Anuradhapura – Abhayagiri manastirski kompleks

Abhayagiri Vihara je manastirski kompleks koji se nalazi na severu Anuradhapure. U davna vremena ovaj manastir je bio poznat pod imenom Uttaravihara ili Sverni manastir dok je danas poznat jednostavno pod imenom Abhayagiri. Ovaj manastirski kompleks je rastao do te mere da je postao skoro kao grad koji je bio rival samoj Anuradhapura. Glavno rivalstvo se nije ogledalo u samoj veličini grada već u filozofiji buduzma (bolje reći o pravcima) koji se propovedao na Šri Lanki. Na Šri Lanki i danas preovladava Teravada, ortodoxni, pravac Budizma.
U Abhayagiri manastiru se izučavala grana Budizma pod imenom Mahajana. Kao i u svakom religijskom frakcionisanju podele dovode do ozbiljnih sukoba tako su i Maha Vihara, stariji manastir u Anuradhapuri u kome se učio Teravada Budizam i Abhayagiri Vihara, u kome se učio Mahajana Budizam postali veliki rivali.

Abhayagiri Vihara počeci

Godine 103. pre nove ere kralj Šri Lanke je postao Valagamba najmlađi sin Saddha Tisa. Valagamba je vladao svega 5 meseci kada je tamislka vojska iz južne Indije napala Šri Lanku. Kralj Valagamba nije mogao da se suprotstavi tamilskoj vojsci pa se povukao u planine. Njegova borba za oslobođenje Šri Lanke od tamilske vojske je trajala 14 godina i uspeo je u tome. Njegova druga vladavina je trajala od 89 do 77 godine pre nove ere. Zanimljiva priča je vezana za tamislsku ivanziju  i kraljevo povlačenje. Na prostoru današnjeg Abhayagiri manastira je stajao Jain (stara religija iz Indije) manastir. Tokom povlačenja jedan od monaha je na uvredljiv način prokomentarisao Valagambino povlačenje

Pogledajte velikog, crnog sinhaleskog kralja kako beži

Po povratku u Anuradhapuru kralj Valagamba nije zaboravio ovu uvredu pa je na mestu Jain manastira napravio budistički manastir i stupu Abhayagiri.

O veličini i slavi ovog manastira nam govore hronike kineskog monaha Fa Hsien-a u kojima se kaže da je u ovom manastiru živelo više od 5000 monaha. Lepota mesta je bila neopisiva, zlato i srebro se nalazilo skoro na svakoj građevini čak su i dijamanti bili ugrađeni u neke od njih.

Šta još posetiti i videti u Abhayagiri manastirskom kompleksu

Manastirski komkleks je bogat građevinama koje su stare hiljadu pa i dve hiljade godina. Šta još obići i videti zavisi od više faktora. Prvo koliko imate vremena na raspolaganju, koliko vaše bose noge još mogu da izdrže vrelinu peska i kamena i generlano od vaše želje da otkrijete još novih stvari. U svakom slučaju mi vam navodimo još nekoliko zanimljivih lokacija u sklopu manastirskog kompleksa.


Creative Commons – image, by Dario oft-quoted Mandrake Silvertongue / flickr.com