Srpski vladari – Nemanjići (veliki župan, kraljevi, carevi) [infografika]

Verovano najbitnija kraljevska porodica u Srbiji su Nemanjići. Nemanjići su praosnivači države u kojoj mi danas živimo. Vladali su Srbijom, tj prostorom na kome se danas nalazi Srbija i drugim okolnim zemljama 200. godina. Vladali su tokom srednjeg veka kada su diplomatija igranja između istoka i zapada (neke stvari se nisu puno promenile ni danas), religija, mač i štit imali presudni uticaj za državnost i opstanak porodične loze. Nemanjići su vladali od 1166. godine do 1366. godine.

Osnivač dinastije je bio veliki župan Stefan Nemanja po kome dinastija i nosi ime – NEMANJIĆI.

Kopaonik apartman izdavanje

Kao i sve vladarske dinastije u svetu Nemanjići nisu bili imuni na neke od najnižih ljudskih osobina i dela: želja za vlašću, dvorske spletke i porodična ubistva pa i civilne ratove. Naravno činili su i lepe stvari pa i ne čudi što su neke od njih Srpska pravoslavna crkva slavi kao svece. Nemanjići su za svog života bili veliki ktitori i veliki broj manastira u Srbiji je napravljen baš od strane članova ove vladarske loze. Najznačjnije zadužbine Nemanjića su: manastir Žiča, Đurđevi Stupovi, Gračanica, Ljubostinja, Banjska, Mileševa, Visoki Dečani, Studenica i mnogi drugi. Svoje ktitorstvo nisu ograničavali samo na srpske zemlje već su gradili i na Svetoj Gori i Meteorima.

Neki od najznačajnijih vladara iz loze Nemanjića su: Dušan Silni (srpska država je imala najveću teritoriju a bio je proglašen i za cara Srba, Grka i Bugara), Stefan Prvovenčani (uzdigao Srbiju na nivo kraljevine), Milutin i Stefan Dečanski (napravili su od Srbije najjaču zemlju na Balkanu)…

Vladarska loza Nemanjića – infografika

Nemanjici loza infografika
Loza Nemanjića