Putujemo u Vijetnam – Ishodište heroja i blagoslov Azije

Već decenijama poznatije po tragičnim slikama mraka i rata, užasa koji do dan danas urušava sliku umirene i uznapredovale civilizacije. Naslućujete ga? Ne, to nije ono daleko bliže svima nama, to mesto je skoro 9000 kilometara udaljeni Vijetnam.

U ovim tekstovima aktivni pratioci već su dobro upoznali državu koja nikada nije bila evropska kolonija, s tim očuvavši sopstvenost i božanstvenost u istoj, baš takva kakva jeste. Ali ni Tajland ne bi bio tako divan da nije okružen divnim, a u narednom periodu zasluženu pažnju pružićemo i drugim mestima jugoistočne Azije koja stvaraju jednu celinu van današnjeg sveta i tempa, nešto drevno, iskonski i očaravujuće. Nešto što vredi videti.

TO Raška, destinacija Raška

A ni Vijetnam nije prošao tako “bezbolno” braneći se od pokušaja uzimanja onog što im pripada, kako bi postali ono što nisu. A ovoga puta posvetićemo se baš tome, jer to i zaslužuje, da svi saznaju koliko je ova zemlja prelepa!

Iscelili su svoje rane i iste pretvorili u još jednu kulturnu odrednicu koja opisuje njihovo neprocenjivo bogatstvo skrojeno u dobroćudnom narodu, nepreglednim brdima i kotlinama i životu potpuno neponovljivom na bilo kom prostoru planete. Onda kada kročite na teritoriju Vijetnama osetićete auru života u svojoj elementarnoj niti. I shvatiti koliko je on zaista lep, baš kada je tako jednostavan, spor, pušten da kao reka teče i struji pod vedrim svodom.

I reklo bi se da svih 90 miliona stanovnika ove države to znaju, savršeno primenjujući filozofiju svog načina razmišljanja, te na taj način opstaju već vekovima. Zbog toga ne postoji predeo koji ne treba obići i ljude koje ne treba upoznati.

A možda bi sjajno bilo započeti iz najvećeg grada, Ho Ši Mina, koji danas nosi ime po najvećem lideru i vođi Severnog Vijetnama u čuvenom ratu, jer fasciniraće vas činjenica da ni u ovom sedmomilionskom gradu način življenja ne pravi velike razlike kao u planinskim, skoro pustim mestima podno beskrajnih polja pirinča. Da, ljubitelj urbanih metropola pronaćiće i ovde svoj delić zabave, protkan i skrojen od tradicije naroda koji je hiljadu godina bio deo Kine (sve do 938) a onda izborio slobodu, samo prvi put od mnogih kasnije (poslednji od Francuske 1945). Ali na svakom koraku videti i skromnost (koju treba razlikovati od siromaštva) ljudi koji su navikli da dele sve, u dobru i zlu. Možda je baš zato danas ovo destinacija koju ne zaobilaze turisti, oni istinski. Osobe koje osim zabave i odmora, tragaju za višim smislom, novom lekcijom i s čežnjom da k sebi prime neprocenjiv dar koji pruža spoznaja sasvim novog kutka planete.

Da li ćete se, pak, odlučiti za prestonicu Hanoj i ekskluzivni aranžman u kombinaciji sa lepotama severa, ili se približiti obalama Južnog kineskog mora u UNESCO zaštićenom području Zaliva Ha Long, spremni za morske avanture u okruženju jedinstvenih bioloških vrsta, stena i pećina, to je lični izbor. Baš kao što i lokalna plemena rado primaju goste izdaleka širom planina čiji vrhovi osvajaju srca na prvi pogled. A istorijske znamenitosti Vijetnamskog rata, delta Mekonga, Crvena reka, prostrane pijace koje neguju najizvorniji Vijetnam (baš kao i autohtonu vrstu kafe i voća ili najkvalitetnije prirodne materijale poput pamuka) samo su deo delova onog što kao svetski putnik ne možete propustiti. Ne jednom.


A naš je zadatak – pomoći vam u tome! Kontaktirajte Sabai Travel putem Facebook ili Instagram stranice i saznajte detalje o ekskluzivnim SABAI ARANŽMANIMA. Pratite Sabai, jer organizuju putovanja i u Vijetnam!