Upoznajte Rašku – zanimljivosti kroz tekst i slike

Raška nosi ime prve srpske države i brze planinske reke. Nalazi se u jugozapadnom delu Srbije u središnjem delu Ibarske doline. Grad od hladnih vetrova štite planine Kopaonik i Golija a doline reka Ibar i Raška otvaraju prema ostalim stranama sveta. Zelenilo šuma, topli i lekoviti izvori Jošaničke Banje predstavlјaju mesto u kome je priroda u službi zdravlјa.

Minuli vekovi ostavili su Raški bogato kulturno-istorijsko nasleđe, manastire i crkve iz ranog srednjeg veka, među kojima se ističu manastiri Gradac, Končul, Stara i Nova Pavlica.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Staze gradskog parka koga krase neobični mozaici, travnjaci sa cvećem i fontana, vode do crkve posvećene Svetom arhangelu Gavrilu. Hram je podignut za vreme vladavine kneza Milana Obrenovića u periodu od 1871. do 1874. godine a ikone na ikonostasu oslikane su 1975. godine.

raška park spomenik crkva
Park na vrhu glavne ulice u Raški | © Olja Simović

Spomen soba „Raška – ratna prestonica Kralјevine Srbije 1915. godine“ nalazi se u kući Kursulića, jednoj od prvih građevina sagrađenih u stilu srednjoevropske građanske arhitekture. Otvorena je 12. novembra 2015. godine prilikom obeležavanja 100-te godišnjice od boravka Vlade Kralјevine Srbije i prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića u Raški (31. oktobar – 12. novembar). Glavni deo postavke odnosi se na sam događaj boravka Vlade i prestolonaslednika u Raški i čine ga dokumenti i kopije dokumenata (zapisnici sa održanih sednica, svedočenja učesnika), fotografije aktera događaja (Aleksandar Karađorđević, Nikola Pašić, Živojin Mišić, ministri u Vladi) i predmeti iz tog perioda. Jedan „kutak“ spomen sobe posvećen je Milunki Savić, koja je proslavila ovaj deo Srbije u balkanskim i Prvom svetskom ratu, u kome su osim reprinta njenih fotografija izložena njena odlikovanja kao i predmeti i uniforma u kojoj je ratovala.

Milunki Savić posvećena je i memorijalna soba u Jošaničkoj Banji, otvorena 9. oktobra 2020. godine. Spomen soba je deo memorijalnog kompleksa koji je podignut 1995. godine u okviru koga se nalazi spomenik Milunki Savić u prirodnoj veličini. Multimedijalna postavka sačinjena je iz nekoliko segmenata: interaktivni mozaik koji čine brojne Milunkine fotografije koje iza sebe kriju autentične filmove iz Velikog rata, dva improvizovana vojna rova – srpski i austrougarski koji prikazuju uslove u kojima je Milunka ratovala i izložba predmeta iz perioda Prvog svetskog rata.

Jedna od znamenitosti grada je kameni most na reci Ibar čija je gradnja trajala od 1893. do 1895. godine. Most, koji prkosi vremenu i istoriji izgrađen je na mestu gde se nekada nalazila skela.

Raška kameni most reka Ibar
Stari kameni most u Raški | © Olja Simović

Atrakcija za turiste je Semeteško jezero, koje je udalјeno od centra Kopaonika 14 km. Jezero ima oblik izduženog kruga prečnika oko 50 m i dubine oko 7 m. Karakteristika jezera je nekoliko plovećih ostrva, odnosno busena, koji plutaju po površini. U mirnom okruženju možete isprobati specijalitete domaće kuhinje u restoranu pored jezera (obavezno probati pitu sa kopaoničkim borovnicama).

Kopaonik Semeteško jezero park za uživanje
Stari kameni most u Raški | © Olja Simović

U Raški se prepliću prošlost i sadašnjost, sadašnjost i budućnost, kroz razne manifestacije koje godinama čuvaju tradiciju i kulturu.


© – image, by Olja Simović