Upoznajmo skriveni biser srpskog turizma – planina Golija

Golija je najprostranija planina jugozapadne Srbije. Pruža se u dužini od 32 km i zauzima površinu od 75.183 ha. Opštini Raška pripada 12.937 ha ili 17% od ukupne teritorije. Dva najviša vrha planine su Jankov kamen (1.833 m) i Crni vrh (1.795 m). Od Raške je udalјena 51 km. Po lepoti i raznovrsnosti pejzaža, kao i očuvanosti izvornih prirodnih i kulturnih vrednosti, jedna je od najlepših planina u Srbiji. Od 2001. godine područje planine Golije stavlјeno je pod zaštitu države kao Park prirode „Golija“, koji je svrstan u I kategoriju zaštite kao prirodno dobro od izuzetnog značaja. Zbog očuvanosti izvornih prirodnih vrednosti, ali i zbog kulturnih vrednosti, MAB/UNESCO komitet u okviru Parka prirode Golija proglasio je Rezervat Biosfere Golija – Studenica.

golija ovce na ispasi
Turizam jos uvek nije razvijen © Josif Raspopović

Očuvanu i nezagađenu prirodu Golije krase cvetne livade sa lekovitim biljem, pašnjaci i prostranstvo šumskog pokrivača. Floristički biodiverzitet Golije čini oko 900 vrsta bilјnog sveta. Poseban značaj u flori imaju endemične i reliktne vrste. Među očuvanim prirodnim retkostima izdvaja se reliktna i endemična drvenasta vrsta planinskog javora, koji je sinonim za floru Golije. Pored javora, poseban floristički značaj ima zelenika, kao i endemične vrste Pančićeva bedrenica i Adamovićeva majčina dušica koje imaju obeležje lokalnog endemita i vrste su od međunarodnog značaja za očuvanje biodiverziteta. Na Goliji je do sada zabeleženo 45 vrsta ptica koje spadaju u grupu prirodnih retkosti i registrovano je oko 90 vrsta kandidata za Crvenu knjigu ptica Srbije.

Vikend naselje na Goliji
Vikend naselje na Goliji

Golija je područje sa najviše snežnih dana u Srbiji, sneg se zadržava blizu pet meseci i dostiže prosečnu visinu od 105 cm. Zahvalјujući svom položaju, klimatskim uslovima, velikim padavinama tokom zimskih perioda, Golija predstavlјa potencijal budućih ulaganja u turističku infrastrukturu. Izuzetno vredan prirodni, hidrološki, klimatski ambijent pogodan je proizvodnju zdrave hrane i njen plasman u turističkoj ponudi ovog područja. Boravak na svežem i čistom vazduhu, šetnje u prirodi i branje šumskih plodova čine Goliju izvorom zdravlja. Prirodne lepote planine možete otkriti kroz planinski biciklizam i vožnjom četvorotočkašima.


image, © Josif Raspopović