Upoznajmo skriveni biser srpskog turizma – planina Golija

Golija je najprostranija planina jugozapadne Srbije. Pruža se u dužini od 32 km i zauzima površinu od 75.183 ha. Opštini Raška pripada 12.937 ha ili 17% od ukupne teritorije. Dva najviša vrha planine su Jankov kamen (1.833 m) i Crni vrh (1.795 m). Od Raške je udalјena 51 km. Po lepoti i raznovrsnosti pejzaža, kao i očuvanosti izvornih prirodnih i kulturnih vrednosti, jedna je od najlepših planina u Srbiji. Od 2001. godine područje planine Golije stavlјeno je pod zaštitu države kao Park prirode „Golija“, koji je svrstan u I kategoriju zaštite kao prirodno dobro od izuzetnog značaja. Zbog očuvanosti izvornih prirodnih vrednosti, ali i zbog kulturnih vrednosti, MAB/UNESCO komitet u okviru Parka prirode Golija proglasio je Rezervat Biosfere Golija – Studenica.

golija ovce na ispasi
Turizam jos uvek nije razvijen © Josif Raspopović

Očuvanu i nezagađenu prirodu Golije krase cvetne livade sa lekovitim biljem, pašnjaci i prostranstvo šumskog pokrivača. Floristički biodiverzitet Golije čini oko 900 vrsta bilјnog sveta. Poseban značaj u flori imaju endemične i reliktne vrste. Među očuvanim prirodnim retkostima izdvaja se reliktna i endemična drvenasta vrsta planinskog javora, koji je sinonim za floru Golije. Pored javora, poseban floristički značaj ima zelenika, kao i endemične vrste Pančićeva bedrenica i Adamovićeva majčina dušica koje imaju obeležje lokalnog endemita i vrste su od međunarodnog značaja za očuvanje biodiverziteta. Na Goliji je do sada zabeleženo 45 vrsta ptica koje spadaju u grupu prirodnih retkosti i registrovano je oko 90 vrsta kandidata za Crvenu knjigu ptica Srbije.

TO Raška, destinacija Jošanička banja
Vikend naselje na Goliji
Vikend naselje na Goliji

Golija je područje sa najviše snežnih dana u Srbiji, sneg se zadržava blizu pet meseci i dostiže prosečnu visinu od 105 cm. Zahvalјujući svom položaju, klimatskim uslovima, velikim padavinama tokom zimskih perioda, Golija predstavlјa potencijal budućih ulaganja u turističku infrastrukturu. Izuzetno vredan prirodni, hidrološki, klimatski ambijent pogodan je proizvodnju zdrave hrane i njen plasman u turističkoj ponudi ovog područja. Boravak na svežem i čistom vazduhu, šetnje u prirodi i branje šumskih plodova čine Goliju izvorom zdravlja. Prirodne lepote planine možete otkriti kroz planinski biciklizam i vožnjom četvorotočkašima.


image, © Josif Raspopović