Neobična destinacija – Ostrvo Saint Michel

Evo jednog zanimljivog ostrvceta. U pitanju je Saint Michel odnosno Sveti Mišel ostrvo koje se nalazi se u Francuskoj, tačnije Normandiji. Ostrvo ima jedinstvenu poziciju. Od kopna je udaljeno svega 600 m, tako da je apsolutno dostupno za vreme oseke za sve hodočasnike koji žele da ga posete pešice. Međutim, ukoliko želite na ovaj način da odete do ovog prelepog ostrva, imajte u vidu da morate da se vratite pre plime. U suprotnom moraćete da preplivate do kopna 🙂 Ovo je naravno šala. Do ostrva možete otići pešice ili brodićem, u zavisnosti od nivoa vode. Kako god odaberete da idete, najbolje je da pozovete na broj telefona 01736 710265 i proverite za taj dan kada je plima odnosno oseka. Tako ćete biti sigurni kada i na koji način da odete u posetu.

Ostrvo je u stvari manja planina na kojoj se nalazi istoimeni manastir. Manastir je osnovan u 8. veku nove ere.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

U prošlosti ostrvo je bila luka preko koje se trgovalo sa ostatkom Evrope. Religija je bila sastavni deo i pratila je trgovce gde god da idu. Legenda kaže da se godine 495. Sveti Arhangel Mihailo ukazao jednom ribaru. Sve do 6. veka nove ere smatra se da je ova planina bila napredan verski centar. Nakon zaposedanja od strane Normana opatija je bila dodeljena monasima reda Benedikta u Francuskoj. Crkva na ostrvu sagrađena je od strane francuskog opata Bernarda le Beka i kroz srednji vek, planina je postala glavna destinacija za hodočasnike. Iako je ovo, reklo bi se produhovljeno mesto, nije ga zaobišlo poprište borbi kroz istoriju. Mnogi su ga zauzimali, pa čak i tako što bi se prerušili u hodočasnike. Pre posete ostrvu, nabavite knjigu o njegovoj istoriji i pustite maštu da odradi svoje kako bi se našli u turbulentnoj prošlosti planine Saint Michel.

Odvojeno od glavnog kopna nasipom koji je prekriven vodom kada je plima, ostrvo Saint Michel ima tempo života kakav mu diktira smena plime i oseke. Ipak, ostrvo nije neki napušteni manastir, naprotiv, ovde živi 50-tak ljudi. Stanovnici ostrva imaju jedinstveni lifestyle. Bez obzira kojim poslom se bave, da li uprvljaju brodićem, ili su mehaničari, vatrogasci, vodiči, svi rade zajedno kako bi zajednica opstala i kako bi što bolje ugostili posetioce. Ipak i za njih postoji dosta izazova, naročito za vreme zimskih oluja kada su odsečeni od kopna, pa se moraju sami snalaziti sa zalihama koje imaju. Tako da da, imaju teškoća, ali su one svakako vredne mira u kom žive. Svakoga dana mogu uživati u neponovljivom zalasku sunca i posmatrati delfine koji se tu i tamo pojave.

Ostrvo Sant Michel je jedno od najprepoznatljivijih predela Francuske. Deo je Svetske kulturne baštine i pod zaštitom UNESCO-a je. Svake godine ga poseti preko 3 miliona ljudi, tako da ne vidim razlog zašto ne biste i vi.


Creative Commons – image, by Dennis Jarvis / flickr.com