Izlet u Efes – obavezno posetite antički grad Efes!

Ako ste rešili da letujete u Turskoj i ako ste za svoju destinaciju izabrali Izmir, Kušadasi, Bodrum, Marmaras ili bilo koje mestašce na tom potezu obavezno posetite antički grad Efes. Naravno ovo je za one ljude koji ne vole pasivni odmor (izležavanje na suncu i kupanje čitavih deset dana). Efes se nalazi vrlo blizu Kušadasija, nekih 10-tak km severno od njega. Od Izmira je udaljen oko 80 km, od Bodruma oko 160 km a od Marmarasa nešto više od 200 km. Jedno je sigurno ako letujete u Kušadasiju prava bi šteta bila da ne idete na izlet do Efesa!

Nema potrebe da napominjemo da je Efest top turistička atrakcija u Turskoj, čak se i jedno od sedam svetskih čuda antike, Artemidin hram, nalazi ovde. Stoga ne čudi veliki broj agencija koje nude izlet do ovog antičkog bisera. Po pravilu turske agencije nude izlete sa nižim cenom dok domaće agencije (agencije preko kojih ste uplatili letovanje) imaju nešto više cene. Sa turskim agencijama je problem u jeziku i ko ne razume engleski, ruski ili turski mozda je ipak bolje da plati malo više pa da ima vodiča na srpskom jeziku. Propratna priča na ovom izletu je vrlo bitna!

Pronađite najpovoljniji smeštaj

Saveti prilikom posete Efesu

Ako ste se već odlučili da idete na izlet onda znajte sledeće. Skoro nigde nema hlada pa ne bi bilo loše da ponesete šešir ili maramu. Neretko ljudi šetaju i sa kišobranima ali moje mišljenje je da su šešir ili marama sasvim dovoljni. Obilazak sa decom baš zbog ovakvih uslova zna da bude izazov. Ponesite i vodu ili neko drugo osveženje jer su cene osvežavajućih napitaka vrlo visoke. Tokom letnjih meseci arheološko nalazište Efes je otvoreno za posetioce od od 08:00 do 19:00 i poseta u ranim jutarnjim satima se nameće kao pravo rešenje. Ima manje gužve a i sunce nije toliko jako.

Efes kratko upoznavanje

Efes, najpre trgovački centar antičkog sveta, zatim i religiozni centar u Hrišćanstvu, danas je izuzetno važan turistički centar u Turskoj.
Efes je najslavniji antički grad Anatolije koji se nalazi južno od Izmira u Turskoj, a 30 km je udaljen od Kušadasija. Smatra se da je ovo jedan od najvažnijih centara ne samo za civilizaciju Zapadne Anatolije, već i čitave svetske antičke civilizacije.
Prvobitno mesto Efesa je najverovatnije bilo na obali Egejskog mora, dok je danas na 8 km od obale. Danas je udaljen toliko zbog nanosa i uvećanja aluvijalne ravni Küçük Menderes. On je i bio formiran kao luka i kao takav je bio najznačajniji trgovački centar. Grad je osnovan između 16. i 11. veka pre n. e. a osnivači su svakako bili stari Grci. Koliko je ovaj grad bio značajan i u rimsko doba govori i činjenica da su ga posetili Brut, Kasius i Ciceron. Baš u doba Starog Rima je i postao najznačajniji komercijalni centar. Bio je takođe i jedan od prvih 5 gradova rimskog carstva. U 17. veku ga je pogodio zemljotres a obnovili su ga Tiberius i Hadrian 123 godine.
Tokom hrišćanske ere, grad je bio od izuzetnog značaja. Apostol Jovan je sahranjen blizu Efesa, u crkvi koja je i nazvana po njemu, dok je Devica Marija živela u Efesu posle Hristovog raspeća. I danas postoji crkva u kojoj je ona tada živela.
Propadanje grada počinje invazijom Gota 262. godine nove ere, kada je grad spaljen. Posle toga je obnavljan ali nikada više nije imao toliki značaj.

Zanimljivosti o Efesu

  • Efes je danas jedan od najvećih muzeja na otvorenom u Turskoj.
  • Toaleti u Efesu su pravljeni tako da su svi zajedno vršili nuždu bez pregrada. To je bilo mesto za razgovor i razmenu ideja. Pošto je sedalni deo napravljen od kamena, za bogataše su najpre njihovi robovi morali da sednu, kako bi malo ugrejali mesto.
  • Biblioteka u Efesu je bila treća po veličini u starom svetu, odmah nakon one u Aleksandriji i Pergamonu. Imala je zbirku od 12000 svitaka. Spoljašnja fasada biblioteke ima 2 sprata, a unutrašnja ima 3.
  • Jedan od prvih filozofa, Heraklit, je rođen u Efesu.
  • Prva crkva posvećena Devici Mariji je u Efesu. Njenu kuću je posetio Papa Pavle 6. kao i Jovan Pavle.
  • Jedno od 7 svetskih čuda u antičkom svetu je Artemidin hram u Efesu čiji su stubovi bili visoki 30 metara. Hram je bio duačak 125 metara a širok 60 metara, dakle veličine fudbalskog igrališta.
  • Prva reklama u antičkom svetu je stopa u mermeru, koja pokazuje put do javne kuće.
  • Veliko pozorište u Efesu je imalo kapacitet od 24000 mesta za sedenje, a bilo je visine 38 metara.

Public domain – image, by LASZLO ILYES / commons.wikimedia.org