Manastir Ostrog

Manastir Ostrog se nalazi na litici Ostroške grede u Crnoj Gori. Manastir pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi bez obzira što se nalazi na teritoriji Crne Gore. Pripadnost Srpskoj pravoslavnoj crkvi neki vide kao političko pitanje koje potiče iz davnih dana. Kako je to još uvek otvoreno pitanje sa oprečnim odgovorima najbolje je da temu pripadnosti ostavimo po strani i da pričamo o drugim mnogo zanimljivijim stvarima. Manastir Ostrog se nalazi na putu E762 koji spaja Podgoricu i Nikšić i pripada opštini Danilovgrad.

Manastir Ostrog je posvećen svom osnivaču Svetom Vasiliju Osroškom a osnovan je u 17-tom veku. Mošti Vasilija Ostroškog i dans se nalaze u manastiru a zanimljivo je da u njihovu isceliteljsku moć veruju kako hrišćani tako i mislimani.

Kopaonik apartman izdavanje

Vasilije Ostroški

Vasilije Ostroški je rođen 1610. godine u Popovom polju, njegovo svetovno ime je bilo Stojan Jovanović. Život mladog Stojana spočetka se nije puno razlikovao od svojih vršnjaka. Ali u dvanaestoj godini života roditelji, kao zaštitu od janičara i danka u krvi, ga šalju u manastir Zavala. Tada kreće njegovo manastirsko učenje koje se nastavilo u manastiru Tvrdoš, Pećkoj Patrijaršiji i Svetoj Gori a bio je i u tadašnjoj Vlaškoj i Rusiji. On je stalno bio proganjan od strane rimo-katolika i Turaka. I kada su turci razorili manastir Tvrdoš on se povukao u teško pristupačne planine i osnovao manastir Ostrog.

Manastir Ostrog – čuda Vasilija Ostoškog

Sva čuda Vasilija Ostroškog su vezana za zdravlje i ozdravljenje mnogobrojnih kako od fizičkih tako i psihičkih zdravstvenih problema. O ovom fenomenu postoje mnoga svedočenja. Ovih slučajeva ima baš puno, doduše ima dosta i onih kod kojih nije bilo promena. Statistički pogled na ovo nam govori da i ako je teško poverovati da poseta manastiru ima neke veze sa ozdravljenjem, bukvalno je nemoguće da svi ti ljudi lažu. Dakle:

The truth is out there!

Da ne bi prepričavali sva čuda pronašli smo članak koji opisuje čuda vezana za Vasilijia Ostroškog na vrlo detaljan način.

Veruje se da loza tj. njeni plodovi koja raste na mestu gde je Vasilije umro leči neplodnost.

Ono šta je stvarno zanimljivo to je da je njegovo telo čak i posle 350 godina ne raspadnuto i neoštećeno boje kao vosak i mirisa na bosiljak. Oustalom najbolje je da sami proverite 😉 Takođe je zanimljivo da su nemci 1942 tokom II Svetskog rata bacili bombu na manastir koja se raspala i nije explodirala. Ta bomba se i danas čuva u manastiru kao dokaz.

Poseta manastiru Ostrog

Veliki broj vernika i turista posećuje manastir Ostrog. Bilo da dolazite kao turista ili vernik neke stvari bi ipak trebalo da znate.

Put do manastira Ostrog

Magistralni put Nikšić – Podgorica je dobar put bez većih krivina ali svi znamo da je manastir u brdima pa se postavlja pitanje kakav je put do manasira? To je asfaltni uski put sa puno krivina i po kojim tunelom. Ako idete kolima ovde lako se prolazi osim ako vam u susret ne naiđe autobus. Ponekad zna da nastane problem za parkiranje ali generlano ima dovoljno mesta.

Manastir Ostrog šta poneti i obući

Ulazak u svaki manastir ili crkvu zahteva dozu pristojnosti od posetioca, manastir Ostrog nije izuzetak. U manastir ne možete ući otkrivenih nogu i ruku. Tako da i muškarci i žene moraju da imaju duge rukave, nogavice a žene suknje. Ako planirate da idete pešice od donjeg do gornjeg manastira nemojta da vas zabrine to što neki idu bosi, to je njihov izbor i ne postoji nikakvo manastirsko pravilo vezano za to. Posetioci ponekad nose i neke od ličnih stvari od bližnjih svojih kako bi bile osveštane pored kivota Svetog Vasilija Ostroškog.

Manastir Ostrog prenoćište

U manastiru postoji konak kako u donjem tako i gornjem manastiru, ali su u njima često sva mesta zauzeta. Baš zbog toga veliki broj vernika spava napolju ispred manastira i za sve njih su obezbeđena ćebad. Ako pak želite nešto udobniji smeštaj možete prenoćiti u drvenim bungalovima u mestu Bogetić udaljenom oko 5km od manastira Ostrog.

Manastir Ostrog kontak

Za sve dodatne i konkretne informacije najbolje je da se obratite manastirskom osoblju pa evo kontakt telefona i adresa:

Adresa: 81400 Nikšić, poštanski fah 16
Telefon krštenice: +382 68 800 899
Telefon konak: +382 68 080 133
Faks: +382 20 811 040
email: office@mostrog.me

Manastir Ostrog slike

I da bi vam dočarali kako izgleda manastir sa okolinom evo i galerije slika o prelepom manastiru Ostrog.


Creative Commons – image, by Diego Delso / commons.wikimedia.org

4 thoughts on “Manastir Ostrog

 • 27/12/2017 at 05:17
  Permalink

  Molim vas da mi kazete tacnu adresu Ostroga ja sam iz Australije.

 • 16/05/2018 at 06:34
  Permalink

  da li imate krevete za prenoćište subota na nedelju-19/20,05,2018 godine -dve odrasle i dva deteta 7 i 12 god

  • 16/05/2018 at 12:41
   Permalink

   Mi se ne bavimo prodajom / rentiranjem smestaja. Ako vas zanima smestaj u konacima ostavili smo kontak (broj telefona i mail) pa je najbolje da ih direktno pitate. Ako vas pak interesuju hoteli/apartmani u blizini Ostroga proverite na booking (https://www.booking.com/index.html?aid=859130)

 • 15/02/2019 at 22:25
  Permalink

  moli vas za odgovor da li nepokretna osoba koja ima karcinom mozga, svesna je,moze pristupiti civotu svetog Vasilija i na koji nacin.

Comments are closed.