Najlepša jela Srbije koja turisti obožavaju

Svako ko poseti Srbiju bar jednom, uvek joj se vrlo rado ponovo vrati. Turistima, naša zemlja nudi mnogo toga: od živopisnih predela pa sve do fantastičnog noćnog provoda.

Međutim, ono što Srbiju posebno izdvaja je njena bogata kuhinja, koja obiluje hranom najrazličitijih oblika i ukusa. Ovaj jedinstveni kulinarski spoj kakav danas poznajemo, potiče iz različitih perioda postojanja naše zemlje. Mnogobrojna istorijska zbivanja, nisu uticala samo na politički sistem zemlje, već i na kulturu, što se između ostalog odrazilo i na bogatsvu jela.

Kada posetite neki od restorana domaće kuhinje, lep escajg upotpunjuje doživljaj koji započinje sa degustacijom ukusne hrane, a mnogi turisti kada dođu ne znaju od čega treba da krenu prilikom formiranja svoje narudžbine, s obzirom na to da sve zvuči ukusno. Međutim, kada probaju neki od specijaliteta naše kuhinje, nijedan sledeći odlazak neće moći da prođe bar bez jednog od sledećih jela.

Gibanica – jelo za sve prilike

Definitivno jedno od omiljenih tradicionalnih jela u Srbiji je čuvena gibanica. Ovo jelo od nadevenog testa, uglavnom se priprema sa različitim vrstama sira, iako danas postoje varijacije pripreme sa spanaćem, krompirom ili lukom.

Najukusnija je ona gibanica koja se pravi od domaćih razvijenih kora, a slična jela se mogu pronaći i u susednim državama, ali pod drugim imenima.

Razlog zašto je gibanica toliko popularna je taj što se ona može praviti za sve prilike: mnogobrojne praznike, doručak ili za običan porodični obrok. Osim toga, turisti je vole jer ima neutralan, a opet, dovoljno specifičan ukus kome niko ne može odoleti.

Jela sa roštilja – ćevapi i pljeskavice

Pored gibanice, srpski narod uživa i u mesnim specijalitetima, a naročito u jelima sa roštilja poput ćevapa i pljeskavica. U pitanju su kugle od mlevenog svinjskog ili junećeg mesa, pečene na roštilju, koje se služe u lepinji sa mnogobrojnim dodacima poput crnog luka ili kajmaka.

Smatra se da se najukusnija jela sa roštilja prave u srpskom gradu Leskovcu (čuveni “leskovački roštilj”), zbog čega mnogi turisti odlaze direktno tamo, kako bi se i lično u to uverili. Tu se svake godine održava i Roštiljijada (gastronomski festival), koja takođe okupi veliki broj gurmana iz celog sveta.

cevapi hrana rostilj
Cevapi na zaru

Karađorđeva šnicla -nastala kao improvizacija

Ovo jelo, koje je danas jedno od omiljenih među turistima koji posećuju Srbiju, osmislio je kuvar Milovan Stojanović, pedesetih godina prošlog veka. Njen nastanak se vezuje za dolazak u restoran jedne gošće koja je naručila Kijevski kotlet, za koji Stojanović u tom trenutku nije imao sastojke.

Ne želevši da obruka restoran, morao je da improvizuje, a zahvaljujući njegovoj dosetiljivosti nastala je Karađorđeva šnicla, koja je i do današnjeg dana pravi hit domaćeg kulinarstva.

U pitanju je jelo od rolovanog svinjskog ili telećeg mesa punjeno kajmakom, koje se najčešće služi uz tartar sos i pomfrit. Nijedan turista ne može da joj odoli, te je to jedno od najčešće naručivanih jela u restoranima domaće kuhinje.

Sarma – kraljica svih proslava

Na jelovniku svih proslava stoji jedan specijalitet kome ne može da odoli niko – sarma. Postoji veliki broj recepata za njenu pripremu, ali svaka domaćica je sprema na svoj način. Svakako, koji god recept da se prati, svi će je voleti.

Kombinaciju mlevenog mesa i pirinca sa začinima, uvijenu u list kupusa zavoli svaki stranac kome je kuhinja Balkana potpuna nepoznanica. Ona se obično sprema u velikim količinama, stoga, uvek je ima dovoljno za svakoga ko poželi još.

Svadbarski kupus – jelo u čijoj pripremi postoji takmičenje

Jedno od jela po kome je Srbija prepoznatljiva jeste svadbarski kupus. On je jedno od omiljenih tradicionalnih jela, koje se sprema kada stigne prvi kiseli kupus.

Ovo jelo karakteriše to što je ono najukusnije kada se sprema u zemljanom loncu, a što se duže kuva to postaje sve ukusniji. Osim toga, mnogi tvrde da je najlepši onaj kupus koji se kuva sa sve tri vrste mesa: svinjetina, ovčetina i teletina.

Ovo tradicionalno jelo se sprema svake godine na Kupusijadi u Mrčajevcima, gde se brojni kuvari nadmeću u tome ko će skuvati najlepši svadbarski kupus. Ovaj događaj svake godine okupi i veliki broj turista koji žele da probaju ovo ukusno srpsko jelo.

Čini se da ne treba podsećati koliko Srbi cene i vole ukusnu hranu. U moru fast food lokala, teško je pronaći onaj koji to nije, a koji će vam po pristupačnoj ceni pružiti kvalitetno uživanje u domaćoj hrani.

Ovako pozitivan odnos domaćeg stanovništva prema domaćoj hrani, održava se i na jela koja se spremaju, zbog čega su turisti koji posećuju Srbiju posebno oduševljeni. To im omogućava da dobiju priliku da vide bogati jelovnik, prepun najukusnijih jela koja su spremljena sa mnogo ljubavi i po posebnoj recepturi.