Ultimativni vodič kroz Tivat – sve što bi trebalo da znate

Najsunčaniji grad Boke Kotorske Tivat, smešten je u Tivatskom zalivu i smatra se da se na području ovog danas ušuškanog i uređenog gradića i nalazio letnjikovac Ilirske kraljice Teute. Tivat se nalazi u podnožju planine Vrmac a veliki turistički potencijal ima i zbog činjenice da se u njemu nalazi jedini aerodrom na crnogorskom primorju.

Mogućnosti u turizmu prepoznali su i veliki lanci hotela i restorana koji su svoje mesto pronašli na tivatskim obalama, i na njih dovele sve veći broj turista, te ako ste razmišljali o tome da kupite nekretninu u Crnoj Gori Tivat može biti odlično mesto za investiranje novca.

Kopaonik apartman izdavanje

Gradski park i gradsko šetalište – žile kucavice Tivta

Među glavnim atrakcijama Tivta nalazi se gradski park. Zauzima površinu od 4 hektara a ono po čemu je posebno značajan je činjenica da se u okviru njega nalazi najveća botanička bašta  kada je pitanju Crna Gora, ali i čitav Južni Jadran. Ova bašta zove se Mornarički park i u njoj se nalaze primerci izuzetno retkih biljnih vrsta poput čileanske jele, arisa, pinija, palmi i magnolije.

Zanimljivo je to što Tivat nema klasičan gradski centar već je najpoznatije mesto za okupljanje gradsko šetalište – Pine. Kao i u većini primorskih gradova, šetalište se nalazi duž obale, i pogodno je za šetnju kraj mora ili posmatranje zalaska u nekom od mnogobrojnih kafića i barova koji se tu nalaze.

Letnjikovac Buća – istorijska znamenitost i kulturna oaza grada

Ovaj letnjikovac se nalazi u centralnom delu grada i predstavlja skladnu celinu građenu u renesansnom stilu sa primesama kasne gotike. Ovaj kompleks se sastoji iz više objekata: kuće za stanovanje, ekonomske kuće i crkvice odnosno kapele.

Danas je kuća za stanovanje pretovrena u galerijski prostor, a vrt je letnja pozornica gde se izvode predstave na otvorenom. Takođe, tu se organizuju izložbe, književne večeri, koncerti i slično. Sve ove događaje organizuje Centar za kulturu Tivat, koji u svom sastavu raspolaže i bioskopskom salom, odnosno salom za izvođenje pozorišnih predstava.

Gde se kupati u Tivtu?

Iako mali grad, Tivat ima oko dvadesetak ušuškanih plaža i isto toliko uvala koje čekaju da budu otkrivene. Jedna od najpopularnijih a verovatno i najlepših plaža je Plavi Horizonti koja je poznata po redu maslinjaka i borova koji prave prirodnu hladovinu svim kupačima koji posete ovu plažu.

Plaža Verige nalazi se duž obale na putu Lepetani – Kotor. Zbog jakih morskih struja na ovoj plaži je voda izuzetno čista. Na ovoj plaži dugačkoj 250 metara pronaći ćete krupniji pesak. U blizini se nalazi i plaža Opatovo, dužine oko 220 matara gde se nalazi poznati restoran Lovćen. Među poznatijim plažama u Tivtu i njegovoj okolini nalaze se još i Seljanovo, Regina, Belane, Kukoljina i Kalardovo.

Ostrvo Cveća – prirodna lepota nadomak grada

Poluostrvo Miholjska Prevlaka, poznatije kao ostrvo Cveća nalazi se u Tivatskom zalivu kod aerodroma. Od grada do ostrva ima 1,5 kilometra i može se stići brodićem iz gradske luke ili autobusom, a može se otići i taksijem.

Otrvo je izuzetno malo – oko 300 m dužine i 200 m širine. Zovu ga ostrvo, ali je zapravo reč o poluostrvu pošto je malom prevlakom povezano sa kopnom, a ova prevlaka bude poplavljena tokom plime, te onda ovo zaista liči na ostrvo.

Tivat i ugostiteljstvo – gde popiti piće, gde ručati a gde otići u provod

Tivat je prilično živ gradić posebno tokom letnje sezone. Duž tivatske rivijere nalazi se veliki broj kafića, picerija i restorana koje možete posetiti i za koje se traži mesto više tokom leta. U letnjem periodu se mnogi kafići pretvaraju u noćne klubove sa zabavnim sadržajem koji traje do ranih jutarnjih časova.

Među najpopularnijim restoranima u kojima preovladava mediteranska kuhinja nalaze se Prova, One, Al Posto Giusto, Mitsu i konoba Bacchus. Shodno navikama primorskog života, mediteranska kuhinja je prilično dominantna, ali u nekim od ovih restorana možete pronaći i tradicionalna jela sa severa zemlje.

Crna Gora - Tivat marina
Tivat marina / cc pixabay

Luksuzna marina Porto Montenegro jedno je od najpopuranijih mesta koje turisti žele da vide kada se nađu u Tivtu. Neki dođu da se dive raskošnim morskim krstaricama – jahtama, dok neki dolaze da popiju kafu pored mora u predivnim barovima, ili da posete butike visoke mode koji su svoje mesto našli upravo u okvirima ove najraskošnije marine crnogorskog primorja.

Bilo da vam je potreban beg od gradske vreve, ili želite da osetite dašak luksuza na svojoj koži  – Tivat vam može ponuditi i jedno i drugo. Ovaj gradić je uspešno zadržao rustični duh primorskog mesta i to uz praćenje najluksuznijih turističkih trendova.