Sitonija vodič: Nikiti – gradska plaža

Nikiti je lepo mestašce (grad?) za letovanje, naročito ako idete sa decom. Kao i većina gradića na moru i Nikiti ima gradsku plažu koja se pruža pored glavnog šetališta. Plaža je uska i duga. Dugačka je oko 3,5 km što je glavna prednost a na nekim mestima široka svega par metara. No, na severu i na jugu ova širina je znatno veća. Gradska plaža u Nikitiju je uglavnom peščana i to je fini peaska žuto braonkaste bolje koji se ne pretvara u blato u dodiru sa vodom. Kažem da je uglavnom peščana jer ima i delova koji su šljunkoviti.

Gradsku plažu u Nikitiju možemo da podelimo na tri dela a to su severnni, deo plaže koji se pruža u “centru” grada i  južni deo.

TO Raška, destinacija Kopaonik

Severni deo gradske plaže

Severni deo gradske plaže se pruža od luke u Nikitiju pa na sever možda nepun kilometar. Ovaj deo plaže je šljunkovit, sitan šljunak oko 1 cm u prečniku dok je kamenje u moru, na ulasku u more, krupnije. Dubina mora se lagano povećava što je odlika čitave plaže. Pored ove plaže ide neasfaltirani put (bar je bio neasfaltiran leta 2016) i plaža je sve samo ne uređena. Poviše puta se nalaze maslinjaci, novi apartmani i gradilišta… Ovo je novi (noviji) deo Nikitija koji se još uvek razvija.

Centralni deo gradske plaže

Ležaljke na gradskoj plaži
Uređena gradska plaža

Ovaj deo plaže se pruža od luke na jugu oko 1 kilometra, odprilike negde do kraja šetališta. Centralni deo gradske plaže je uređen sa puno suncobrana i ležaljki koji pripadaju obližnjim kafićima na šetalištu. Plaža u Nikitiju verovatno najuža u ovom delu. Na nekim delovima je toliko uska da može da stane samo jedan red ležaljki. Ako iznajmite neki aprtman u blizini ovo postaje idelano mesto za jutarnju kafu ili pivo uz večernju šetnju. Ko voli uređene plaže onda je ovo pravi deo gradske plaže u Nikitiju. Ali mislim da ne bi trebalo da se ograničite samo na ovu plažu jer u blizini Nikitija postoji sijaset mnogo boljih plaža od ove. Na ovoj mapi Sitonije smo ucrtali najbolje plaže na Sitoniji pa proverite koje su najbliže Nikitiju i koje vam najviše odgovaraju.

Južni deo gradske plaže

Zalazak sunca
Gradska plaža – južni deo

Južni deo gradske plaže se nastavlja od kraja šetališta pa na jug (nešto više od 1 km) sve do kraja plaže. I ovaj deo plaže je peščan i pesak je malo sitniji nego u centralnom delu gradske plaže. Ovaj deo plaže je takođe i najširi a širana na nekim mestima je i više desetina metara. Pored plaže ide asflatni put i ima dovoljno mesta za parkiranje. Moguće je čak naći i mesto sa hladovinom za parkiranje. Po meni, ovo je najlepši deo gradske plaže i  sasvim je ok za decu. Dovoljno je široka da deca mogu nesmetano da trče, nikada nema gužve a intenzitet saobraćaja na obližnjem putu je vrlo mali. Dubina mora se lagano povećava što je takođe super ako ste sa decom. Jedina je mana što u blizini nema marketa pa ne bi bilo loše da se obezbedite sa vodom i drugim potrebštinama.