Šri Lanka – Anuradhapura – Abhayagiri stupa

Abhayagiri stupa je vodeća turistička atrakcija u Abhayagiri manastirskom kompleksu u Anuradhapuri. I mada za neukog turistu može da izgleda kao još jedna u mnogobrojnom nizu stupa na Šri Lanki nije baš tako. Prvo ovo je druga najveća stupa na Šri Lanki, odmah iza Jetavanaramaya dagobe (stupe), i dans je visoka oko 75 metara. Drugo i ono što je bitnije je to da je ova stupa izgrađena na otisku Budinog stopala.
Buda je u svom trećem dolasku na Šri Lanku, ako se ne varam, sa svojim natprirodnim moćima ostavio jedan otisak u Anuradhapuri a drugi na Adamovom vrhu, bar tako glasi loklano verovanje.

Ova stupa je bila dugo zapuštena i vegetacija se nalazila skoro svuda po njenoj površini ali posle restauracije dobila prepoznatljivi oblik stupe izgrađene od cigli.

Poznati kineski monah Fa Hsien, putopisac, koji je obilazio budistički svet i ostavio nam vrlo vredne podatke, je posetio Šri Lanku. Na svom proputovanju Šri Lankom je obišao i Anuradhapuru gde nam daje opis Abhayagiri stupe.

Abhayagiri stupa je visoka 120 metara, ukrašena je zlatom i srebrom i okovana raznoraznim draguljima. Ispred Abhayagiri stupe je stajala Budina statua od žada visoka 6 metara.

U hronikama Mahavamsa, velikom istorijskom izvoru istorije Šri Lanke, se govori da je Abhayagiri stupa napravljena za vreme druge vladavine kralja Valagamba tokom prvog veka pre nove ere. Prva vladavina je bila prekinuta tamilskim osvajačima koji su došli iz južne Indije.

Abhayagiri stupa ima četiri prilaza i na tim ulazima možemo da vidimo statue stražare Padmanidi and Samakanidi. Na istočnom ulazu se nalaze isklesani ornamenti, bikova, slonova, lavova, tipična istočnjačka umetnost. Dok je zapadni ulaz ukražen ornamentima iz bilnog sveta.


Creative Commons – image, by Dario Morandotti / flickr.com