Šri Lanka – Mihintale

Mihintale je selo ali manastirski kompleks na vrhu brda i ima posebno mesto u istoriji Šri Lanke. U istoriji Šri Lanke postoji priča koja se vezuje za kralja Devanampiya. Naime godine 247. pre nove ere kralj Devanampiya je bio u lovu i baš na Mihintale brdu je naišao na Mahindu. Mahinda je bio sin moćnog indijskog vladara Ašoke. Mahinda je kroz razgovor testirao kralja Devanampiya i kralj mu se učinio dovoljno mudar da mu otkrije tajne Budizma. Mihantale je kroz ovu priču u kasnijoj istoriji Šri Lanke bilo obeleženo kao mesto gde je na neki način zasađeno seme Budizma na Šri Lanki.

Ako putujete Šri Lankom i dođete da posetite Anuradhapuru odvojite još par sati za Mihintale, jer se nalazi na svega 13 kilometara od Anuradhapure.

Pronađite najpovoljniji smeštaj

Dolazak na Mihantale posle posete Anuradhapuru je dobar iz razloga što će to da se desi u večernjim satima kada je Sunce daleko na horizontu. Ali imajte na umu da odlazak na Mihintale podrazumeva pešačenje uz veli broj stepenika (polako se navikavajte na stepenike jer će ih u daljem istraživanju Šri Lanke biti na hiljade). Isplanirajte svoju posetu, možda je dolazak u ranim jutarnjim satima bolji za vas. Šta god radili izbegavajte penjanje u toku popodneva kad sunce naviše greje.

Mihintale je prva bolnica na Šri Lanki i primena ajurvedske medicine je ovde bilo uobičajena.

Ostao sam dužan jednu vrlo bitnu informaciju vezanu za Mihintale a to je broj stepenika. Pa skoro 2 000 stepenika, tačnije 1840 stepenika ima do vrha Mihintalea. Ako vam je to puno postoji makadmaski put kojim možete da skratite ovo putovanje bar na pola od ovog broja stepenika. Proverite sa vašim vodičem, vozačem da li je još uvek prohodan….


Creative Commons – image, by vasse nicolas,antoine / flickr.com